[Metod] kako sam zaradio $1,295 od jednog videa koristeći Fiverr + Youtube

money

Pozdrav svima,
nadam se da ste dobro.
Želeo sam sa vama da podelim ovo uputstvo kako bih pomogao nekima od vas da zarade dodatnu paru u ova nesigurna vremena.

Pre par meseci sam primetio trend na Youtube-u gde pojedini veliki kanali prave videe o Fiverr-u. Verovatno ste ih i vi viđali, uglavnom imaju clickbait naslov tipa “Platio sam X dolara na Fiverr-u i evo šta sam za to dobio” ili “Angažovao sam X na Fiverr-u i onda se ovo dogodilo” i slično.

Malo je reći da me je to zainteresovalo i pokušao sam malo detaljnije da istražim o čemu se radi. Mnogi od ovih videa su postali viralni i zanimalo me je da li bih i ja mogao da uradim nešto slično i da li bi ovo funkcionisalo i na malim Youtube kanalima. Pregledam sam sigurno stotinu različitih Fiverr videa, pokušavajući da skontam šta ih čini toliko uspešnim.

Glavni koncept ovih videa je uglavnom sledeći – Jutjuber obično odabere neku uslugu koja se nudi na Fiverr-u, kupi i testira nekoliko usluga sa različitim cenama i zatim na kraju gledaocima prikaže šta je dobio za koju cenu.

Kada sam počeo da istražujem ove videe primetio sam 2 stvari:
1. Skoro niko u pomenutim videima nema glavu stvar – Fivver affiliate link.
2. Nakon svakog ovakvog videa sa velikih Youtube kanala, kao preporučeni video se nudio sličan video (obično sa istom uslugom) sa mnogo manjih kanala.

Naravno, videi sa velikih kanala sa milionskim pregledima zaradjuju veliki novac od Youtube reklama, ali dodavanje affiliate linka u opis videa je toliko jednostavno, a siguran  sam da bi im višestruko uvećalo zaradu. Da ne pominjem da je za manje kanale to jedini izvor zarade  jer ne zaradjuju od Youtube reklama.

Sledeće što sam uradio je da sam potražio slične videe sa manjih Youtube kanala, sa manjim brojem pregleda. A ima ih popriličan broj:

Ono što me je iznenadilo je da 95% njih nije imalo affiliate link, ali su imali veliki broj komentara i lajkova, što je pokazatalj da su bez obzira na mali broj pregleda ovi videi dobro targetirani i relevantni i da je šteta, kao što sam rekao, što u sebi nemaju affiliate link.

Rešio sam da testiram ovaj koncept i da vidim kako će se moji Fiverr videi sa potpuno novog kanala rangirati. Pošto neću zarađivati novac od Youtube reklama(jer je kanal potpuno nov), jedini način na koji bih zaradio novac je affiliate provizija od Fiverr-a.

Povezivanje sa Fiverr affiliate programom

Ne znam da li ste uopšte upoznati sa Fiverr affiliate programom, pa ću reći par reči o tome. Ja, iskreno, nisam ni znao da postoji do prošle godine.

Program zarade im je zapravo vrlo jednostavan, pošaljete posetioca na Fiverr sajt i budete plaćeni na dva načina:

1. Fiksna provizija (15-150 $, u zavisnosti od usluge) za prvu kupovinu koju je obavio neko ko se registrovao preko vašeg linka

2. Mešovitu (hibridnu) proviziju u fiksnom iznosu od 10$ + 10% od svih kupovina koje neko ko se registrovao preko vašeg linka obavi u narednih 12 meseci.

Ovaj način zarade je perfektan za tip videa o kome pričam, jer video prikazuje specifičnu uslugu, što povećava šansu da će onaj koji je pogledao vaš video želeti da kupi iste usluge (od čega ćete zaraditi proviziju).

Link gde možete da se registrujete u Fiverr affiliate program i počnete da zarađujete: https://bit.ly/FiverrAffLogin

Način zarade od Fiverr-a + Youtube-a:

1. Korak – Izaberite određenu oblast

Prvi korak je očigledno da izaberete Fiverr uslugu koju želite da objavite na videu.

Ne želim da otkrivam tačnu Fiverr uslugu koju sam prikazao u svom videu, ali recimo da nisam potrošio previše vremena na to i da je video bio o nečemu što se već dosta prikazivalo na Youtube-u.

Moj predlog za one koji su zainteresovani da primene ovaj metod i da odaberu temu videa je da odu na Youtube i prate autoplay.

Šta to konkretno znači? Odete na popularan Fiverr video i kliknete na video koji se pojavljuje u “up next” odeljku, kao na slici:

Vrtite dok ne stignete do videa koji ima realan broj pregleda (30.000 ili manje). Kopirate ga, odnosno napravite video jako slican njemu (na istu temu).

Zašto? Zato što, kao što sam ranije rekao, nakon svakog videa sa kanala koji ima veliki broj pratilaca, Youtube predlaže sličan video sa manjih kanala. Vaš cilj je da vaš video bude ubačen u autoplay i bude predložen od strane Youtube-a gledaocima. Na taj način ćete dobiti preglede vašeg videa.

2. Korak – testirajte neke Fiverr usluge

Dakle, nakon što smo odabrali  temu videa (uslugu koju želimo da prikažemo u videu), vreme je da testiramo par Fiverr usluga (gig-ova), kako bismo imali materijal za video.

Razmišljao sam koliko različitih usluga trebam da testiram i to objavim u video. Primetio sam da neki u video testiraju i do 10 različitih usluga, a takođe sam video i videe gde su testirali samo jednu uslugu (gig) sa Fiverr-a i maltene nisam primetio nikakvu razliku. I jedni i drugi su se dobro rangirali i imali su dosta posetilaca.

S obzirom na to da sam samo testirao stvari  odlučio sam se za opciju da u videu prikažem samo jednu uslugu, jer sam želeo da uštedim novac (da ne kupijem više usluga na Fiverr-u).

3. Korak – Pravljenje videa

Za divni čudo, pravljenje videa je bilo poprilično lako i nije mi oduzelo previše vremena (par sati).

Preporučujem da video bude 7-10 minuta, podeljen an 3 dela:

1. Predstavljanje usluge koju želite da prikažete u videu

2. Prikazivanje prodavaca na Fiverr-u koji nude taj tip usluge i uslugu koju ste odlučili da kupite od određenog prodavca

3. Prodiskutujete rezultat (uslugu) koju ste kupuli, ocenite da li je dobra ili loša

Ja sam sve uradio sa programom za snimanje ekrana i sopstvenim glasom. Možete i na Fiverr-u naći nekog ko će snimiti svoj glas umesto vašeg, ali ja sam nekako više bio za to da video zvuči prirodno, a ne kao neka reklama.

Nakon par sati, video sam uredio onako kako sam želeo i napravio sam tumbnail (predlažem Canvu za ovo). Samo da naglasim da je tumbnail (slika koja se prikazuje pre nego što kliknete na video) jako bitan, jer od tumbnail-a zavisi koliko će ljudi kliknuti na vaš video kada se pojavi u autoplay-u. Uglavnom svi ovakvi videi imaju sličan tumbnail, pa predlažem da i vi napravite nešto slično videu koji već postoji, jer su se očigledno dobro pokazali.

I konačno – objavio sam video na potpuno novom kanalu. Uradio sam on-page optimizaciju, napravio sličan opis kao videi koji su mi bili konkurencija i skoro identičan naslov kao video za koji sam želeo da budem predložen u autoplay-u. Ovo je takodje jako bitno, ako niste upoznati sa Youtube optimizacijom, predlažem vam da potražite na Guglu.

Rezultat i zaključak:

Kao što sam i očekivao, video nije odmah postao hit i viralan, ali s vremenom je počeo da dobija stabilan broj pregleda koji je rastao. Trenutno, video ima oko 6.000 pregleda.

Prošlo je 4 meseca od kako sam objavio svoj video. Ovo je ukupna provizij koju dam zaradio od Fiverr affiliate programa od tada:

Bez obzira što sam verovao da ideja ima smisla, rezultat me je ipak prijatno iznenadio. Naravno, ovo nije ogromna količina novca (pogotovo kada podelite na 4 meseca), ali s obzirom na to da sam ukupno na sve potrošio 100$, rezultat uopšte nije loš.

Takođe, ukoliko izračunate CPM za ovaj video (oni koji zarađuju od reklama znaju o čemu pričam), videćete da je CPM 200$ što je neuporedivo bolje u odnosu na Adsense!

Krajnji zaključak je da ovakva vrsta videa funkcioniše, kako u pogledu pregleda, tako i u pogledu zarade, pogotovo ukoliko koristite Fiverr affiliate program. Svakako, potreban je određen trud da napravite video, ali se isplati i te kako.

Veliki Youtube kanali prave ovakav tip videa zato što vrlo brzo postanu viralni i donose im ogroman novac od  Youtube reklama  ali nema razloga da i mali kanali ne iskoriste ovo, koristeci Fiverr affiliate program. Sada znate i kako! 

Ovde možete da se registrujete na Fiverr affiliate program